Nedan finns Allebikes egna ord om lägret vi hade hos dom andra helgen i februari. Ett sista läger innan delar utav laget åkte ner för att starta upp säsongen i Kroatien.
Det är fredag den 10e februari och klockan har slagit 18:00. Efter en intensiv vecka på Allebike Factory börjar det lukta helg och delar av personalen har svidat om till sina cykel-pendlar kläder och tackar för denna veckan, ses på måndag! I dörren möts de av de första cyklisterna från Motala AIF Serneke Allebike. De ska spendera helgen i Alingsås med teambuilding, träning och utbildning inför den kommande säsongen.
Motala AIF har sedan 2015 satsat hårt på unga talanger och har sedan 2017 drivit ett av Sveriges mest framgångsrika elitlag på herrsidan. Inför säsongen 2022 har Motala AIF tagit steget upp från elit till UCI Continental nivå, vilket innebär möjligheter till mer internationellt tävlande.
Bakgrunden till satsningen är framförallt för att utveckla de egna cyklisterna men också vara en del i att utveckla svensk cykelsport. Med stöttning från bland annat Allebike och Serneke känner sig Lars Wahlqvist och Mats Harring, som drivit laget de senaste åren, redo att ta sig an Europa med storm.
Peter Vincent, VD på Vincents Alingsås som äger varumärket Allebike, säger:
För oss ligger det helt rätt i tiden att ta sig an den nationella och internationella cykelmarknaden på landsvägssidan och att visa framfötterna mer där, att då gå in och stötta MAIF och deras satsning känns som helt rätt väg att gå. Det går även väl hand i hand med vår mountainbike satsning och Team Serneke Allebike.”
Härom veckan så var som sagt hela laget med sina 11 cyklister och stommen i ledarstaben i Alingsås på träningsläger. De fick även chansen att se över årets material samt gå en utbildning i det senaste från Shimano och den nya 12-delade Dura-Ace gruppen som kommer sitta på deras Industrie cyklar. Jag fick hänga med bakom kulisserna, samt tala närmre med tre av lagets cyklister.
Vi inleder helgen med varsin cappuccino i vårt Factory Café, för alla vet att det är det bästa sättet att kicka igång ett träningsläger. De välkomnas av media och kommunikationsansvarige Jessica samt Peter och det töms både en och två koppar innan samtliga cyklister och ledare är på plats. En rundtur i varuhuset och produktionen, samt första tjuvkiken på 2022 års tävlingscyklar med Peter följt av fotografering med Jessica.
Det är sedan dags för Mats att börja med kvällens middag och vi får chansen att sitta ned med Richard Larsén, Edvin Lovidius och Linus Kvist för att känna av deras status inför säsongstarten.
Teamet kommer inleda säsongen i Kroatioen med två endagarstävlingar i UCI kategori 1.2, Trofej Umag och Trofej Porec, som sedan avslutas med ett etapplopp i samma kategori, Istrian Spring Trophy. Därefter ännu ett etapplopp, denna gången i Nederländerna i form av Olympia’s Tour.
Jag är nyfiken på hur deras vintertränings har gått och Linus som senaste säsongen kört i ett danskt lag och fick lite av sitt internationella genombrott då han vann den första etappen i Baltic Chain Tour, beskriver att han har haft en av de bästa vintrarna hittills rent träningsmässigt.
Linus har tidigare år ofta varit skadedrabbad under vinterträningsperioden men har i år kunnat träna genom hela perioden precis som han önskat. Det var bara ett brutet revben som han ådrog sig på U23 VM i slutet på förra säsongen som påverkade träningen i oktober och november. Under dessa månader var det sedan länge inplanerat med en viloperiod vilket gjorde att Linus inte hade någon anledning känna någon stress kring revbensbrottet. En anledning han ser till att detta år varit fri från tidigare problem med skador härleder han till den andel styrketräning i form av crossfit han tränat under delar av grundträningen.
”Det har gett mig en starkare och tåligare kropp men det har även gjort att motivationen funnits där hela vintern. Det är bra att testa lite alternativa träningsformer ibland, det gör att man är ännu mer sugen när man väl sätter sig på cykeln igen”, menar Linus.
Edvin berättar att han har tagit ett kliv i rätt riktning den här vintern. Han har hållit sig både skade- och sjukdomsfri, vilket är helt avgörande för att kunna få kontinuitet och en skön arbetsro.
”Jag fick två veckor på Gran Canaria i början av december och det la en väldigt bra grund inför resten av vintern. Det hade varit skönt att komma iväg på någon mer träningsresa, men det har funkat bra att träna här hemma också” menar Edvin och berättar sedan att han är taggad på att se vad den nya kapacitetsnivån kan ge på tävlingarna framöver.
Richard, som under säsongen 2022 kommer kombinera landsväg med Motala AIF Serneke Allebike, och mountainbike med Team Serneke Allebike, har under 2021 valt att lägga om sin träningsplan lite mot tidigare år. Han menar att för att hålla fokus och teknik och köra fort i skogen på mtb, så behöver han vara relativt pigg. Han har därför valt att dra ner på antalet timmar på ett generellt plan för att istället fokusera på intensitet och sedan punktmarkera med perioder innehållandes mer mängd.
”I skogen har man inte råd att vara för sliten för då orkar man inte med alla korta igångdrag och tekniska moment som krävs”, säger Richard. Den nya planen har hittills dock visat sig vara ett vinnande koncept även på landsväg då han fortsätter med att berätta hur han haft en ännu starkare spurt än innan.
”Även efter ett långt och hårt lopp som linje SM så lyckades jag vinna spurten om silvermedaljen i en mycket stark utbrytning med flertalet proffs i klungan. Med rutin och många år av träning så vågar man dra ner på mängden i perioder för att hålla sig fräsch och orka ta i mer när det behövs men ändå bibehålla uthålligheten.”
När jag frågar hur man bäst ställer om från vinterträning till att bli ”raceready” säger de alla i kör: Kort och hårt! Man kör alltså mer högintensivt. Det är just så man vinner tävlingar så fokus läggs mer på detta under de sista månaderna in mot säsongen.
De poängterar även vikten med den här typen av träningsläger.
”Rent träningsmässigt spelar det mindre roll, det kan man göra själv. Men teambuilding biten när man ska jobba som ett lag är väldigt viktig, man måste lära känna varandra i en klunga och gruppen behöver sätta sig”, menar Richard.
Linus lägger till att det är viktigt att se till att alla är på väg åt samma håll och med samma plan.
”På grund av corona har denna typen av läger kommit lite sent i år och två säsonger med inställda tävlingar har gjort att man inte tävlat så mycket varken med eller mot varandra på ett tag. Därför är det extra viktigt att lära känna varandra ännu bättre en sån här helg.”
Edvin berättar att de första tävlingarna i Kroatien kommer erbjuda ett starkt internationellt startfält och det går inte att komma dit oförberedd. Det är därför viktigt att de med mer erfarenhet av internationell racing inte sitter tysta utan att man ger en klapp på axeln när någon gör något extra bra, men även vågar ge konstruktiv kritik när något kan göras bättre.
”Det viktigaste är att vi som lag har så många toppresultat som möjligt. Vissa gånger ’’kör man’’ för någon annan, men då ska man komma ihåg att gör man det riktigt bra kommer det snart vara du som får segerchansen.”
De avslutar alla tre med att reflektera över hur viktig en sån här satsning är för Svensk cykel. Cykel som idrott växer och de menar alla tre att unga cyklister landet över behöver något att sikta mot och som visar att man kan komma ut i Europa. Som svensk är det tufft att komma med i ett utländskt lag i en ofta ganska tuff miljö. Att denna möjlighet ges att köra internationella tävlingar i en svens kontext med stöttning från laget och dess partner är avgörande för att man ska känna trygghet. De är alla tre överens om att detta är en viktig ingrediens för att göra bra resultat.
Med dom orden avslutar vi samtalet och det är dags för middag. 10:00 morgonen efter står fem timmar distans på schemat och på söndag är det ytterligare fyra timmar då med inslag av intervaller. Vi önskar MAIF stort lycka till på kommande tävlingar och kommer följa de under säsongen.
Text och bild: Jessica Blomqvist ( jessicaelinas @ Instagram ) och Richard Larsén