Hoppa till innehåll

Tävlingspremiär för Maifracing

På söndag 18 april startar säsongen för Maifracings landsvägscyklister då första deltävlingen i Xamera Cup 2021 körs på Linköpings Motorstadion, nio cyklister från Motala AIF CK åker till Linköping för tävlingspremiären.

Premiären i Xamera Cup på söndag blir även tävlingspremiär i laget för Maifracings nyförvärv Lukas Vernersson och Jonathan Ahlsson. Foto: Micke Fransson/teambild.se

I herrelitklassen är åtta cyklister från Maifracing anmälda, Lukas Vernersson och Jonathan Ahlsson som debuterar i den gula Maiftröjan kör tillsammans med lagkompisarna Albin Johansson, Hugo Forssell, Jacob Ahlsson, Emil Lundmark, Niklas Jagerstål och Alex Johansson. För motståndet står stora delar av Sverigeeliten, hemmaklubben CK Hymer mönstrar alltid bra lag, och så är starka cyklister som Richard Larsén, Edvin Lovidius, Emil Andersson med flera med.
– Första tävlingen för säsongen är det alltid svårt att veta var man står, säger Maifracings lagledare Lars Wahlqvist.
– Vi har några nya cyklister som ersätter några stycken som körde för oss förra året, så vi har lite nytt i laget, gänget är laddat och målsättningen för helgen är att trimma in lag och taktik för att kunna vinna tävlingar framöver, berättar Lars.

I dameliten är Amanda Mikaelsdotter ensam tjej från Maifracing, Amanda, som under hösten 2020 hade fokus på cykelcrossäsongen där det mesta blev inställt på grund av pandemin, har lågt ställda förväntningar på söndagens tävling.
– Utöver tempo-SM 2020 så har jag inte kört en enda landsvägstävling sedan 2019, nästan så jag glömt hur man gör, kommenterar Amanda säsongstarten med ett leende.
– Men det ska väldigt kul att få tävla igen, säger hon.

Xamera Cup startades på initiativ av CK Hymer och arrangerades av dem tillsammans med Motala AIF CK och Jönköpings CK för att hitta en tävlingsform anpassad till rådande pandemi. Tävlingarna kördes på motorbanor som distriktstävlingar 2020 och nu till 2021 är man tillbaka med samma koncept, men med skillnaden att årets Xamera Cup är nationella tävlingar med ytterligare en arrangerande klubb, Tre Berg CK. Dessutom så kommer slutställningen i Xamera Cup ge poäng i SWE Cup på landsväg 2021. I nuläget är tävlingarna på grund av rådande pandemi endast öppna för cyklister med elit- och U23-licens.

Tävlingskalender Xamera Cup för 2021:
18 april Linköpings Motorstadion
7-8 maj Mantorp Park, herrelit fredag och damelit lördag
14 maj Axamo Ring, Jönköping
15 maj Kinnekulle Ring, Götene.